Hiya!

Doordat dit de laatste stop van onze trip is en we hier een paar dagen blijven, kunnen we een beetje uitslapen. De bedden zijn hier heerlijk en dat helpt al enorm als je een beetje uit wil rusten. We doen het rustig aan deze ochtend, op ons gemak ontbijten we en gaan daarna niet gelijk weg. Alle tijd vandaag, en voorlopig is het weer ook niet vreselijk uitnodigend.

Als we dan eindelijk weg gaan regent het nog steeds vrij heftig. We trekken ons er niet veel van aan, we weten dat het aan de andere kant van de berg weer heel anders kan zijn. Plan voor vandaag is iets wat we al een tijdje wilden doen, maar waar het de vorige keren niet van gekomen is. Die mooie Glencoe pas hier zo vlakbij nogmaals doorrijden, maar dan vanaf de andere, minder populaire kant. Zoals we inmiddels weten kun je op die manier heel anders tegen dingen aankijken.

Het is voor de verandering op de Rannoch Moor redelijk goed weer en we kunnen verder kijken dan ooit tevoren. Toch gaan we niet voor een wandeling, het weer is hier heel verraderlijk en de wind ook behoorlijk intens. Wel slaan we de weg naar Glen Etive in, wat ons dieper het dal invoert. Het is een eenbaansweggetje met passeerplekken en in eerste instantie hebben we duidelijk een toerist voor ons. Zodra er in de verte een auto aankomt duikt hij rechts de passeerplek in, waardoor de tegemoetkomende auto er links langs moet. Precies de verkeerde kant dus. De auto voor ons laat ons er al gauw langs, wellicht om van ons af te kijken hoe je dat in godsnaam doet.

Dat er veel regen gevallen is de afgelopen dagen, daar hebben we alles van meegekregen. Nu op de route naar Glen Etive plukken we er ook de vruchten van. De ene na de andere enorme waterval passeren we, Sommige van heel hoog op de bergen, sommige die met zo’n kracht naar beneden komen dat je er niet onder zou willen staan. De rivier in de kloof stroomt en kolkt als een bezetene, de dominante kleur is wit door alle vallen en stenen in het water. Waar het kan stoppen we even om de rivier of watervallen te bekijken en te fotograferen. Je moet bijna ogen in je achterhoofd hebben wil je ze allemaal kunnen zien. Gelukkig moeten we deze route ook nog terug, de weg loopt dood bij het meer.

 

Naarmate we dichter bij Loch Etive komen wordt de weg beduidend slechter. Het vraagt alle stuurmanskunst van Ewout om zonder schade over de weg te komen, niet geholpen door toeristen die ons tegemoet komen en moeite hebben met passeren. We komen nog langs een heel heftige waterval midden in de bocht van de weg en dan zien we het meer voor ons. Overduidelijk al een beetje uit zijn oevers getreden door alle watertoevoer uit de bergen. Meer dan uitzicht over het meer is hier niet dus algauw stappen we de auto weer in om hetzelfde verraderlijke stuk terug te gaan.

Waterval

Gelukkig komen er weinig auto’s ons tegemoet, zodat we niet te veel in de zachte berm hoeven duiken. Alle bordjes van de passeerplekken zijn verdwenen. We fotograferen wat af, toch weer een mooie bijkomstigheid van al die regen. De rotte weg maakt wel dat het stukje rijden redelijk vermoeiend is en de tijd is ook harder gegaan dan gedacht. We rijden de rest van de route door Glencoe, ook van deze kant is de route onwijs aantrekkelijk. Even moeten we stoppen, er is blijkbaar een hardloopwedstrijd bezig door de bergen en bij een van de parkeerplaatsen moeten de renners de weg oversteken. Wat is dat deze vakantie toch met wieler- en hardloopwedstrijden?

Eenmaal aangekomen in het daadwerkelijke dorpje Glencoe schuiven we aan in het Glencoe café voor een kop koffie en lunch. Een stevige kop huisgemaakte wortel-gembersoep en een sandwich maken dat we behoorlijk vol zitten en dat we veilig weer op weg kunnen. Het is druk op de weg en ook de regen komt af en toe weer voorbij. Halverwege de terugreis spotten we Castle Stalker, we stoppen op een parkeerplaats en lopen naar het uitkijkpunt om het kasteel te aanschouwen. Gelegen in Loch Laigh, een inham van Loch Linnhe, op een klein eilandje en alleen te bereiken bij laag tij. Grappig om daar zo bijna aan voorbij te rijden.

De rest van de route merken we allebei eigenlijk dat we toch wel vrij moe zijn en zonder verder nog te stoppen of dingen te bekijken rijden we terug naar het hotel. Een beetje rondhangen in de hotelkamer is ook wel eens lekker en pas vlak voor het eten gaan we naar de bar. De lokale bevolking is dun bezaaid en gaat vrij vroeg naar huis. We halen bijna de drie gangen dit keer, het toetje wordt gedeeld, maar het was wel erg lekker. Vanavond een beetje op tijd naar bed en dan morgen alweer onze laatste volle dag in Schotland. Aan alle goede dingen moet een eind komen helaas. Maar voor het zo ver is nog anderhalve dag de tijd voor wat laatste avonturen!

See ye later!