Shin sibh!

Al waren we weer iets voor de wekker wakker, we hadden redelijk goed geslapen. Helaas is het ontbijt niet om over naar huis te schrijven, maar het uitzicht over Loch Tay is gelukkig wel mooi. We kletsen nog even kort met onze buren en gaan dan al weer op weg. De chauffeur van de tourbus is ondertussen vertrokken, waardoor wij een mooie foto kunnen schieten van de ingang naar Taymouth Castle, recht naast ons hotel.

We moeten een klein stukje dezelfde route rijden als gisteren, maar met kleine dorpjes als Kenmore is dat vaak niet anders. In Dunkeld draaien we de kant op van Blairgowrie, we willen vandaag immers Aberdeenshire gaan bekijken. We stoppen even kort in Forfar voor een kop koffie in blijkbaar een van de drukste zaakjes. Vanaf Forfar hebben we wat binnendoorwegen gereden tot aan Montrose, wat betekent dat we veel bochtige weggetjes krijgen en moeten vertrouwen op de ander voor de tegenliggers. In Montrose, waar verder weinig te beleven viel naast een enorm bassin, hebben we lunch en wat te drinken gehaald. Even spieken op de kaart hoe we verder gaan en snel de weg weer op richting Aberdeen.

Vlak voor de kustplaats Stonehaven gaan we even de weg af. Hier ligt het behoorlijk beroemde Dunnotar Castle. Nu inmiddels niets meer dan een ruine, maar wat voor een! Op een uiterste landpunt, omgeven door hoge kliffen ligt het voormalige kasteel uitkijkend over zee. Zoals het in Schotland betaamt, doet niets vermoeden dat het een toeristische trekpleister is, anders dan de bussen op de parkeerplaats. Of je zou het kunnen merken aan de toeristen die ons vragen om een foto van ze te maken met het kasteel op de achtergrond.

Samen besluiten we het kasteel zelf niet te bezoeken, maar het gebied rondom wat te bewandelen om vanuit alle hoeken van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. Wat ons betreft zijn al die kastelen wel een beetje hetzelfde van binnen, wij besteden onze tijd liever aan de wandeling er omheen. Gegeven, de trappen naar het kasteel toe doen ons denken aan Tintagel Castle, en dat hoeven we niet nog een keer te lopen.

Dunnotar Castle

Dunnotar Castle

Terug op de weg steken we door naar het ietwat drukke Aberdeen. De scholen zijn net uit en dat is te merken aan het verkeer op de weg. We stoppen even bij de Morrisons voor een plaspauze en het maken van de lunch, om daarna een actieplan voor de rest van de dag te maken. Aberdeen is niet heel bijzonder, vanuit de auto hebben we de meeste highlights wel meegepakt. Stad uit staan we nog even in de file, en dat geeft ons de gelegenheid om onze lunch te verorberen. Het kost even om de goede route te vinden, maar ons richtingsgevoel (nou ja, dat van Ewout dan vooral) laat ons niet in de steek. Ewout heeft een route gekozen door het Cairngorms National Park en wat voor een route is het!

Onze titel van vandaag slaat daar volledig op. Via vele bochtige weggetjes en misselijkmakende heuveltjes bereiken we de pas over de Carn Ealasaid. Na een stuk van 20% omhoog zien we een parkeerplaats aan de weg en dat kan hier maar een ding betekenen: uitzicht! Bijna 360 graden kunnen we rondkijken over de bergen en valleien, en al gauw zijn we de kou en de wind vergeten. Hiervoor zijn we weer teruggekomen naar Schotland, wat een natuur en wat een echte wildernis! Het klappertanden vergaat al snel in warmte voor dit mooie land. Terug in de auto hebben we weinig tijd om bij te komen, nog geen 500 meter verder is er nog een schitterend uitzicht met een bijbehorende weg omhoog.

Boven blijken we te zijn aangekomen in het lokale skigebied. De skiliften hangen er wat troosteloos bij in de regen, maar het uitzicht is er niet minder om. Het is jammer dat we het gebied weer uitrijden, maar morgen gaan we hier nog een keer langs.

Weg richting Lecht

Weg richting Lecht

De route voert ons langs het whisky-gebied rond Grantown-on-Spey waar veel bekende distilleerderijen zitten, maar wij laten ze links liggen. We rijden terug naar het zuiden over een weg die we vijf jaar geleden in omgekeerde richting reden. Omdat we dit stuk al eens gereden hebben, stoppen we even langs de weg bij Ruthven. Hier hebben we de vorige keer mooie foto’s gemaakt van de Ruthven Barracks, en het is wel zo leuk om die nog een keer te nemen.

Met diezelfde gedachte komen we ook op de plek waar we vanavond gaan eten. We gaan eten in Newtonmore, in het Glen Hotel. De eerste keer in Schotland hebben we hier twee avonden gegeten, en dat is toen heel goed bevallen. Zo goed, dat we vijf jaar later nog wel een keer terug wilden. De eigenaar vind het leuk om te horen, en het eten is nog steeds van dezelfde kwaliteit.

Het weer is inmiddels omgeslagen naar harde regen en harde wind, en ondertussen is het logischerwijs ook donker geworden. Geen beter moment voor ondergetekende om de eerste kilometers in Schotland te gaan maken. In het donker, aan de verkeerde kant van de weg, met regen, wind en heel veel tegenliggers op een hele donkere weg valt het best wel even tegen. Achteropkomers hebben pech, ik rij niet op de limiet. Gelukkig ben ik niet de enige die last heeft van het weer, het is maar een enkeling die mij voorbij schiet als de kans zich voordoet. Wel doen we er iets langer over dan zou kunnen, maar liever langzaam en veilig dan…

Terug in het hotel nemen we nog een drankje en plannen we de dag van morgen alvast. We gaan richting Inverness en andere mooie plekken, dus snel naar bed om uitgerust te zijn voor morgen. Lezen jullie weer mee?

Gun a-maireach!

As still skies or storms unfold
Take a moment to behold
In sun, rain, sleet or snow
Warm your soul before you go
~ Standing stone near Corgarff Castle