Hiya!

Een wekker, dat was handig geweest. Gelukkig hebben we inmiddels een redelijk ritme en waren we nog ruim op tijd voor het ontbijt. Heel even werden we belaagd door opdringerige Zweden, maar we werden gered door onze rammelende magen. De poging om een vol Schots ontbijt te verorberen is opgegeven, maar met alsnog een volle maag gaan we terug naar onze kamer.

We wisten dat de dag vandaag wat later zou beginnen, maar we krijgen toch nog veel eerder dan gedacht een seintje dat we kunnen gaan. Waarom, vraag je je nu af? Omdat het vandaag een speciale dag is wat betreft Pokémon Go. Wordt dat nog gespeeld? Ja, en volop ook. Vandaag is er de kans om tussen 10 uur en 1 uur een speciale Pokémon te vangen, maar dat moet je wel met een groep doen. Thuis hebben we zo’n groep, en hier nu inmiddels ook.

Toevallig hoorden we de koks van het hotel over Pokémon praten en brutaal hebben we ons voorgesteld. Zij waren erg blij met onze aansluiting, en wij andersom ook. Zo hoeven we niets te missen omdat we op vakantie zijn en de lokale spelers hebben er ook wat aan. Anders dan thuis moeten ze hier een stukje rijden om het spel te spelen, dus spreken we af op het parkeerterrein van het hotel om dan achter de jongens aan te rijden naar Aviemore. We zien het skidorp nu van een heel andere kant, maar het is fantastisch om op deze manier een klik te hebben met de lokale bewoners. Tegen half 1 hebben we 7 ‘raids’ gedaan en vinden wij het tijd om naar onze volgende stop te gaan. Maar niet voordat we friend codes uitwisselen zodat we allemaal internationale vrienden in het spel hebben. Toch bijzonder om via een spelletje zulk contact te leggen met mensen die je niet kent.

Uw fotograaf van dienst

De volgende halte is de reden waarom we al 4 dagen in deze omgeving verblijven, de laatste Highland Games van het seizoen in Pitlochry. Het is inmiddels 2 uur als we in Pitlochry aankomen, dus het is even zoeken naar een parkeerplek. Uiteindelijk kunnen we vrij dichtbij parkeren en we staan al snel op het enorme terrein. In het centrum van het veld worden de sporten beoefend, aan de ring zit alles wat betreft eten, drinken en parafernalia. We lopen een rondje, nestelen ons op een grasheuvel met prima uitzicht, en vermaken ons de hele middag. We zien Highland dansen, het befaamde ‘caber tossen’, de doedelzakbandcompetitie, wieler- en loopwedstrijden en als hoogtepunt het ‘weight over the bar’ evenement. Een metalen bal van 25 kilo over een lat gooien op minstens 3,65 meter hoogte.

Highland Games Pitlochry

Het is een spektakel en het publiek moedigt alle deelnemers in vol enthousiasme aan. Als de winnaar eindelijk vaststaat krijgen de laatste twee deelnemers nog een keer de kans om het record van 4,85 meter te verbeteren. Onder luid gejuich lukt het de laatste man om het gewicht over de lat te gooien en triomfantelijk steekt de man de armen in de lucht. Wij doen het hem niet na!

De games worden afgesloten door een ‘massed pipes and drums’-ronde; alle deelnemers van de doedelzakbandcompetitie spelen tezamen en doen een laatste rondje over het veld. Het geluid is overweldigend, maar wel heel erg gaaf. Oh, en het beste is nog niet eens gezegd, het is de hele dag stralend mooi weer geweest met strakblauwe luchten en zeker 25 graden. Veel Schotser dan op een veld zitten met een drankje en kijken naar de Highland games gaat het waarschijnlijk niet meer worden.

Massed pipes and drums

Als alles is afgelopen is het tijd om terug te gaan naar het hotel, het is ondertussen al 6 uur geweest dus we nemen de ‘snelweg’ terug. In het hotel is het een drukte van jewelste en we zijn blij dat onze tafel al gereserveerd was. Het is een komen en gaan van gasten en de serveerders staan geen seconde stil. Normaal sluit de keuken om 9 uur, vanavond is de laatste order om 1 voor 9. Het eten smaakte er in ieder geval niet minder om.

Doordat we de hele dag buiten zijn geweest zijn we allebei behoorlijk moe en de kans is groot dat het vanavond niet laat gaat worden. Daarnaast hebben we morgen een dag in de auto voor de boeg, we verplaatsen van Newtonmore naar Mey. Weer een hotel wat we al kennen, maar in een totaal andere omgeving dan hier. Nu alleen duimen voor net zulk lekker weer als vandaag!

See ye later!