Kruiden, iedereen kent ze, en vaak kom je ze op vakantie ook tegen. Kruiden, en dan vooral geuren blijven heel erg in je geheugen hangen. Die ene streek in Italië ruikt in je geheugen waarschijnlijk naar rijk geurende tijm of basilicum. Ook mijn herinneringen van de vakantie in Toscane wordt vergezeld door geur. Op het complex waar wij verbleven stond overal tijm, die geur blijft in je herinnering plakken.  Het is eigenlijk best bijzonder dat herinneringen vervagen, maar geuren je jarenlang kunnen bijblijven. En niet alleen onze herinneringen zijn gevuld met geuren, ook ons eten bestaat uit veel geur. Om deze reden wil ik al jaren een aantal kruidenplanten om te gebruiken in het eten. Ik experimenteer veel met koken en bakken, en om nou telkens van die hele dure bakjes met kruiden te gaan kopen.. Je zou kunnen redeneren dat je bijna alles ook gedroogd kunt kopen, maar niets is beter dan vers uiteraard. Eindelijk hebben we de trip naar het tuincentrum gemaakt en een drietal planten aangeschaft. Nu is het alleen hopen dat we ze langer in leven houden dan de plantjes uit de supermarkt. Al zal dat wel makkelijker zijn, gezien ze van het tuincentrum iets meer gehard zijn tegen weersomstandigheden.

Toch is het hier in huis niet zo gegarandeerd dat een plant het lang overleeft. Beiden zijn we niet de meest groene personen. Ik sta er om bekend dat ik cactussen vrij snel kan omleggen dus reken maar uit. Gelukkig hebben we net na de verhuizing een paar jaar geleden de goede planten gekocht, die nog steeds leven. Een van de planten geeft eigenlijk zelf ook aan wanneer hij water nodig heeft. Zodra het zover is gaan de bladeren hangen en weten wij dat er weer bewaterd moet worden. Maar terug naar de kruiden. Niet alleen de factor mensen is een risico. Ook onze twee schatten van katten zijn een gevaar voor de planten. Net zoals voor ons is de geur zeer aantrekkelijk en ik heb ze er dan ook al vaak op betrapt dat ze de planten uitvoerig besnuffelen. Gelukkig heb ik het nagekeken en geen van de planten is giftig voor de katten. Toch mogen ze er niet aan knagen, ik wil ze graag in het eten gebruiken en ik heb echt geen zin om regelmatig het braaksel van de katten op te ruimen.

 

Kruidenplantjes

Kruidenplantjes

Het komende jaar ga ik in ieder geval mijn best doen om alles in leven te houden, zodat we komende zomer de volgende stap kunnen nemen. Namelijk het opkweken van wat verschillende kruiden, groenten en fruit. Langzaamaan willen we op weg naar een meer eetbare tuin. Of in ons geval, een meer eetbaar balkon. Niet alleen is het lekkerder, je wordt ook meer gedwongen om het te eten, omdat het anders simpelweg zonde is om het te verbouwen. Maar eerst maar eens zorgen dat ik de kruidenplanten die we nu hebben in leven kan houden. En uiteraard nieuwe herinneringen creëren met de geuren om ons heen.